07-03-2012

Mandalay: 7 maart 2012

Dag 5, woensdag 7 maart om 9u30 vertrek naar de luchthaven voor onze vlucht naar Mandalay.
Een chaotische maar propere "domestic" terminal waar onze "Air Mandalay" (vlucht  331) om 11u10 tamelijk stipt vertrekt.
Bij aankomst staat onze gids "San" ons op te wachten. (San zal bij ons blijven voor de ganse rondreis.)

Langs een mooie maar verlaten autosnelweg een 50-tal minuten tot het centrum.
Mandalay is de 2de grootste stad van Myanmar, gelegen op ongeveer 716 kilometer ten noorden van Yangon. het aantal inwoners wordt geschat op 2,5 miljoen.


De stad wordt begrensd door de rivier de Irrawaddy (Ayeyarwady) in het westen in het centrum van de droge zone van Myanmar en vormt één van de belangrijkste handels- en industriecentra van het land.
Mandalay werd gesticht in 1857 door koning Mindon en was de laatste hoofdstad van de vorsten van de Konbaung dynastie (1752-1885), voordat de Britten in 1885 de macht overnamen en Birma volledig onder het koloniale bestuur van de Britten kwam.
De laatste koning Thibaw en zijn echtgenote werden naar Zuid-India verbannen.


Het Koninklijk Paleis werd na de verbanning van Thibaw ingenomen door het Britse bezettingsleger en omgedoopt tot Fort Dufferin (genoemd naar Lord Dufferin destijds Vice-Koning van India)
Het fort dat door het Japanse leger werd gebruikt, en een groot deel van de  stad werd verwoest tijdens de 2de WO.

De originele gebouwen waren gemaakt van gelakt en verguld teakhout en gedecoreerd met houtsnijwerk en mozaïek. Het bestond uit 114 gebouwen. De enige originele delen van het paleis zijn de muren, enkele paviljoens, de fundamenten en de gracht.

Onderweg naar het "The Golden Duck"  restaurant kregen we een eerste zicht op de omwalling van het vroegere Koninklijk Paleis.
Het bezoek aan het "slecht" gerestaureerde deel van het paleis is voor mij persoonlijk een grote ontgoocheling. De houten gebouwen werden vervangen door betonnen bouwwerken met zinken daken. Men kan enkel proberen zich in te beelden hoe het er vroeger moet hebben uitgezien.
De Grote Audiëntiezaal.

De "Nan Myint Saung" wachttoren (33 m hoog) geldt als het symbool van Mandalay.

Het Shwenandaw of Gouden Paleis-klooster is het enige originele onderdeel van het paleis dat bewaard is gebleven.  Dit gebouw waar koning Mindon is overleden werd door zijn zoon Thibaw in 1880 verplaatst  naar de huidige locatie, daardoor ontkwam het klooster aan het bombardement van 1945.







Onderweg naar Mandalay Hill bezoeken we de Kuthodaw-pagode, ook bekend als de "Tripitaka" pagode,  gebouwd in 1857 door koning Mindon (1853-1878), naar het voorbeeld van de Shwezigon-pagode in Bagan.
Op een groot ommuurd terrein van 5 ha bevinden zich 729 witte miniatuurpagoden met erin een marmeren steen. Op de stenen staat de complete tekst van de Tripitaka, de "Leer van de Drie Korven", de boeddhistische heilige schrift.  
Daarom noemt men de pagode ook "het grootste boek ter wereld".  
5000 steenhouwers werkten eraan gedurende 8 jaar.
De Tripitaka beslaat in boekvorm 15.000 bladzijden en een geschoolde monnik die zich volledig wijdt aan het lezen ervan heeft 2 jaar nodig.







Met kleine camionnetjes gaan we aansluitend de Mandalay Heuvel op.  Het zicht is er indrukwekkend spijts het mistige weer.  
Van de beloofde zonsondergang kwam er niet veel terecht.







Om 18u30 komen we eindelijk aan in ons hotel, aan de voet van de heuvel.

Het Mandalay Hill Resort Hotel, 
waar ook Vlaams Minister-president Peeters verbleef tijdens zijn bezoek aan Myanmar.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten